Anunt oficial despre pensii: e obligatoriu pentru pensionari daca vor sa isi mai ia banii! 3 milioane de oameni sunt afectati

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici a facut un anunt care vizeaza aproximativ 3 milioane de pensionari din Romania.

In vederea realizarii unor economii la bugetul de stat, Eugen Teodorovici a declarat ca Guvernul va renunta la contractul cu Posta Romana pentru distribuirea pensiilor catre beneficiari.

Loading...

Astfel banii nu vor mai fi transportati de postasi ci vor fi virati direct pe card, toti pensionarii fiind obligati sa detina cate unul incepand de anul viitor.

Eugen Teodorovici spune ca aceasta masura afecteaza aproximativ 3 milioane de pensionari si ca, prin rezilierea contractului cu Posta Romana, se vor face economii de aproximativ 600 de milioane de lei.

Din totalul de 4.7 milioane de pensionari din Romania doar 1.7 milioane isi incaseaza in prezent pensiile pe card.

Eugen Teodorovici a adaugat si ca vor fi luate masuri pentru ca pensionarii sa aleaga sa isi mute pensia pe card: se va implementa un sistem de bonusuri si, in plus, retragerile de pe cardurile respective nu vor fi comisionate.

Anunt pentru toti romanii: se va putea iesi mai devreme la pensie

Noul proiect al legii pensiilor aduce schimbari semnificative pentru cei care vor sa se pensioneze anticipat.

In prezent exista doua tipuri de pensii anticipate: pensia anticipata partiala, cu penalizare de cuantum, si pensia anticipata, fara penalizare de cuantum.

Potrivit noului proiect de lege, in viitor va exista un singur tip de pensie, cea anticipata, cu penalizare de cuantum. Iata care sunt conditiile pentru pensionarea anticipata:

– se poate cere pensionarea anticipata cu cel mult cinci ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare;

– solicitantul trebuie sa aiba stagiul complet de cotizare realizat (vechimea in munca sa fie de minimum 35 de ani).

Iata cati bani vor pierde solicitantii la pensie, in functie de perioada de cotizare realizata peste stagiul complet de cotizare:

Loading...